Düşünmek ve Ölçmek...

Hiç nasıl düşündüğünüzü düşündünüz mü? Soru oldukça ilginç değil mi? Düşünmek nasıl bir şey ve nasıl gerçekleşiyor? Düşünürken bir bakalım, düşüncemizi düşünelim, düşünmenin farkına varalım.

Hmm... düşünürken kelimeleri kullanıyorum, kelime kullanmadan düşünemiyorum. Evet bazı görüntülerle de düşünüyorum ama onları birleştiren şey yine kelimeler. Hemen aklıma şu ayet geliyor...
"Ve (Allah) Âdem'e isimlerin tümünü öğretti." (Bakara 31)
İsimler aslında bir tanımlamadır, bir eşyayı, insanı, canlı ya da cansız herşeyi tanımlamak için isimleri kullanırız. İsimler ya da tanımlar, bir şeyi diğer bir şeyden ayırmaya yarar. Kalem aslında "kalem" değildir, o nesneye biz o ismi veririz, araba da "araba" ya da ev "ev" değildir. Biz o nesneye "kalem" deriz, ingiliz "pencil" der, alman başka, fransız başka bir kelime kullanır. Fakat anlatılan nesne "o"dur. Biz o ismi/tanımı bir referans olarak alır ve ona göre düşünürüz. Aslında bu kelimelerin hepsi bizlerin oluşturduğu ve dış dünyayı beynimizde/içimizde ifade edebilmemize olanak sağlayan elemanlardır. Önce somut şeyleri, nesneleri, ağacı, taşı, suyu, kuşu tanımlayan insan, sonrasında içinde oluşan soyut olgulara da isimler vermiştir. Örneğin; korku, güven, sevgi, saygı, cesaret vb.... Zaman içinde tanımlamalardan oluşan "dil" dediğimiz olguyu iyice geliştirmiş, edatlar, zamirler, yüklemler ile oldukça zenginleştirmişizdir.

Neyse, kısa keselim ve konuya gelelim. Gelişim içerisindeki insan kaçınılmaz olarak nesneleri bazı özelliklerinden faydalanarak onları detaylı şekilde tanımlama ihtiyacı duymuştur. Önce sayılar, sonrasında uzunluk, ağırlık ve alan gibi tanımlamalar yapmış ve bunları giderek geliştirmiştir. Fakat her toplum kendi ölçü birimini geliştirdiği ve farklı birim sistemleri ortaya çıkmıştır.

Uzunluk ölçülerini ele alırsak; Metrik sistem, ingilizlerin kullandığı inç, feet, Osmanlı İmparatorluğunda kullanılan, kulaç, fersah, menzil pek çok uzunluk ölçü birimi bulunmaktadır. Bu nedenle bu birimleri birbirlerine çevirecek sistemlere ihtiyaç duyulmaktadır. İnternetin hayatımızın bir parçası olduğu günümüzde bu işlevi gören pek çok yerli ve yabancı site bulunmaktadır. Bunların içerisinde kullanım kolaylığı ve her cihazda en iyi görüntüyü veren yeni tasarımıyla öne çıkanı ise Çevir.gen.al.

Birim çevirme sitesi olan Çevir.gen.al'da Açı Birimleri, Alan Birimleri, Basınç Birimleri, Elektrik Akımı Birimleri, Elektrik Sığası Birimleri, Enerji Birimleri, Frekans Birimleri, Güç Birimleri, Hacim Birimleri, Hız Birimleri, Işıksal Aydınlatma Birimleri, Işıksal Parlaklık Birimleri, İvme Birimleri, Kuvvet Birimleri, Kütle Birimleri, Sıcaklık Birimleri, Uzunluk Birimleri, Veri Depolama Birimleri, Viskozite Birimleri, Yoğunluk Birimleri, Zaman Birimleri arasında dönüştürme yapabilirsiniz.



Bu blogdaki popüler yayınlar

Her Şey Seninle Başlar - Özet

Ayaz Baba

Mutluluğun 7 İlkesi