Oyun Oynamak



Bilgisayar ve benzeri oyun oynanabilen cihazlar hayatımıza girdiğinden beri yaşam şeklimiz ve alışkanlıklarımız hayli değişti. Özellikle çocuklar uzun süre bu dijital oyunlarla vakit geçirmekte, bu durum ise genellikle ailelerin olumsuz tepkisine neden olmaktadır.

Bilinçli ve günde bir kaç saat gibi kısıtlı sürelerde oyun oynamanın herhangi bir kötü etki yaratmadığı, hatta beyin gelişimi ve bir takım becerileri arttırdığı bilinen bir gerçektir. Ebeveynlerin çocuklarına bilgisayar ve oyun cihazlarının kullanımında dikkat etmesi gereken bazı noktaları şöyle sıralayabiliriz;



Oyun Süresi
Oyun oynayan çocuklar zamanın nasıl akıp geçtiğinin farkına varmaz, sürekli biraz daha fazla oynamak isterler. Uzun süre oyun başında hareketsiz kalmak uzun vadede kalp ve dolaşım sorunlarına neden olabilmektedir. Sabit bir noktaya uzun süre bakılması da göz kusurlarının daha erken ortaya çıkmasına vesile olabilmektedir. Bu tür sebeplerle en fazla bir saat oyun oynadıktan sonra 15 dakika kadar ara vermeli ve farklı şeylerle ilgilenilmelidir. Ev içerisinde bir miktar yürünebilir, sabit durmanın getirdiği uyuşukluğu azaltmak için eller ve yüz yıkanabilir. Gün içerisinde ise toplam oyun oynama süresi üç saati geçmemelidir ki bu zaten günün büyük bir bölümü demektir. Çocukların sosyal ve diğer konulardaki yetilerni güçlendirebilmek için farklı faaliyetlerin aileler tarafından teşvik edilmesi önemlidir.

Oyunların İçeriği
Çocukların vurdulu kırdılı oyunlardan uzak tutulması gerektiği yadsınamaz bir gerçektir. Bunun yanısıra özellikle kan ve silah içerikli oyunlar kesinlikle 14 yaş altı çocuklara oynatılmamalıdır. Bu tür oyunların haricinde çocuğun ilgisini çeken ve zarar vermeyecek herhangi bir oyun rahatlıkla oynayabilir. Büyükler için ise uyku sırasında beyin faaliyetlerinin azalması ve uykudan önce ilgilenilen konunun beyindeki etkisinin devam etmesi nedeniyle uykudan bir saat önce kan ve şiddet içerikli oyun oynamamalarını tavsiye ederiz.

Yazının başında aklımda daha fazla dikkat edilmesi gereken unsur varken diğerlerini unuttuğumu fark ettim. Tekrar hatırladığımda yazmak üzere bu yazıya burada son veriyorum. Son olarak hayatta yaptıklarınızın sizin üzerinde önemli etkiler bıraktığını unutmayın ve her ne yapıyorsanız "bunun bana yararı nedir?" diye düşünün. Sevgiyle kalın.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Her Şey Seninle Başlar - Özet

Ayaz Baba

Mutluluğun 7 İlkesi