İnternet bankacılığına giriş paralı olacak


İnternet bankacılığına girişte gönderilen SMS'ler için ücret alınacak...

Habertürk gazetesinin haberine göre bankalar internet şubesi için gönderilen şifreden 25 kuruş SMS ücreti almaya hazırlanıyor.. Merkez Bankası'nın aldığı önlemler ve küresel ekonomik kriz nedeniyle 2011'de kârları yüzde 10.3 eriyen bankalar karlarını arttırmak için müşterilerini gözüne kestirdi. 180'den fazla kalemden ücret ve komisyon alan bankalar, geçen yıl müşteriden alınan ücret ve komisyon gelirlerini hatırı sayılır düzeyde artırarak kârlarda daha büyük bir azalmanın önüne geçti. Ancak, 2010 yılı sonunda Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın “Vatandaş parayı taksiyle götürse havale ücretinden daha az ücret öder” diye eleştirdiği ve gündeme oturan banka komisyon ve ücretleri önümüzdeki günlerde yeniden çok tartışılacağa benziyor. Bunun nedeni ise bankaların, internet bankacılığına girişte onay kodu olması için müşterilerinin cep telefonlarına gönderdiği mesajlardan ücret almaya hazırlanıyor olması.

Bu konu Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetimi ile gazetecilerin buluşmasında da gündeme geldi. Buluşmada, TBB yönetimi SMS maliyetlerine dikkat çekerek SMS ile onay kodu gönderiminin ücretlendirileceğine dair sinyalini verdi. Bankaların internet şubesinin kapısından içeri giriş bedelinin ise 20-25 kuruş civarında olacağı tahmin ediliyor.

GÜNLÜK 300-400 BİN SMS GÖNDEREN VAR

Müşteri sayısı yüksek olan bir bankanın günlük ortalama 300-400 bin civarı SMS gönderdiğini belirten bankacılar, yıllık SMS maliyetinin ise 20-25 milyon TL'yi bulduğunu belirtiyor. Öte yandan internet şifresi SMS’in yanı sıra şifrematik, parolamatik gibi cihazlarla da müşterilere iletiliyor. Bankalar bu cihazı belli bir ücret karşılığında müşterilere satıyor. Bankaların, şifre cihazlarının pazarlamasına da ağırlık vermesi bekleniyor.


Bu blogdaki popüler yayınlar

Her Şey Seninle Başlar - Özet

Ayaz Baba

Mutluluğun 7 İlkesi