Renkler Hakkında...

Renk, ışığın farklı dalga boylarının gözümüzdeki reseptörleri farklı şekilde uyarmasıyla algıladığımız bir olgudur. İnsan gözü sadece üç rengi algılayabilir, bunlar ana renkler dediğimiz Kırmızı, Yeşil ve Mavidir. Diğer renkleri ise bu üç rengin karışımı olarak algılar. Bilgisayar dünyasında da pek çok renk uzayı denen tanımlarla renkler tanımlanmaktadır.

Web sayfalarında ise heksadesimal sayı sistemi ile renkler kodlanmıştır. Heksadesimal sayı sistemi 16 rakamdan oluşmaktadır bunlar, 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A B C D E F'dir. Yani heksadesimal sayı sisteminde B harfi 10'luk sistemde 11'dir, F harfi ise 16'dır. Sayı sistemine değindiğimize göre yine webdeki tanımlamaya dönelim.

Web dünyasında heksadesimal renk kodları "#" (diyez) ile başlar. İlk iki rakam kırmızı, ikinci iki yeşil ve son iki rakam ise mavi rengin o renk içindeki miktarını gösterir. Her renk en fazla FF yani 255 değerini alabilir. Eğer Kırmızı değerini en yüksek olan FF diğerlerini ise en düşük olan 00 yaparsak, rengimiz kırmızı olacaktır.

Kırmızı renk kodu:  #FF0000

Yeşil renk kodu:  #00FF00

Mavi renk kodu:  #0000FF

Şimdi bu renklerden ara renkler elde edelim;

Kırmızı ve Yeşili en yüksek yaptığımızda Sarı renk kodu:  #FFFF00

Kırmızı ve Maviyi en yüksek yaptığımızda Fuşya renk kodu: #FF00FF 

Yeşil ve Maviyi en yüksek yaptığımızda Deniz Mavisi renk kodu:#00FFFF  


Eğer siz de farklı renkler ve renk tonları üretmek isterseniz şu site işinizi görecektir: renk.ufgu.com


Renklerle eğlenmek istiyorsanız Renkli Toplar konumuza bir bakın..




Bu blogdaki popüler yayınlar

Her Şey Seninle Başlar - Özet

Ayaz Baba

Mutluluğun 7 İlkesi