Kampilobakter

Tavuklardan bulunan insanları ve hayvanları enfekte edebilen bir tür bakteridir. İngilizcesi Campylobacter olup "eğri, kıvrımlı bakteri" anlamına gelmektedir. Bu ismi almasının nedeni resimde görüldüğü üzere virgül ya da S şeklinde kıvrımlı görünüme sahip olmasıdır.

Bakterinin doğal kaynağı kümesler olup, insanlar kümes hayvanlarından bu hastalığı kapmaktadır. Kümes hayvanlarına direk dokunarak bu hastalık kapılabilindiği gibi kümeslerdeki ekipmanlardan dolaylı olarak da enfekte olunabilir. Günümüzde insanlara bulaşması büyük oranda marketlerden, şarküterilerden vb. yerlerden alınan çiğ tavuklar aracılığıyla olmaktadır. Kampilobakter türlerinin çoğu insanları ve hayvanları enfekte ederek hastalığa neden olabilmektedir. Gıda zehirlenmelerinin de ana nedenlerinden biri bu bakteridir. Bu nedenle çiğ tavuk ile temas etmekten kaçınılmalı ve hatta İngiltere Gıda Standartları Dairesi FSA Başkanı Catherine Brown'ın tavsiyesine göre tavuklar yıkanmadan pişirilmelidir. Eğer tavukla temas kaçınılmaz ise hemen sonra eller ve tavuk ile temas eden bıçak, et kesme tahtası gibi araçlar güzelce yıkanmalıdır.

Enfekte olan kişilerde çoğu zaman ciddi bir belirti görülmeyebilir ya da hafif belirtiler ile hastalık geçirilebilir. Ağır durumlarda ise ishal, mide bulantısı, mide krampları, ateş ve halsizlik görülmektedir. Hastalık çoğu kez bir yalnızca bir kaç gün sürmektedir. Ancak gıda zehirlenmesi uzun dönemde, huysuz bağırsak sendromu ve sinir sistemini etkileyen Guillain-Barre sendromu gibi sağlık sorunlarına da yol açabilir. Genelde kolayca atlatılabilinen bu rahatsızlık beş yaş altı ve ileri yaştaki insanlar için nadiren ölüme neden olabilmektedir.

Not: Bu sayfada yazılan bilgiler internet üzerindeki yabancı sitelerden derlenerek eklenmiştir. Olası yanlış bilgiler için yazar veya blogumuz sorumlu tutulamaz.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Her Şey Seninle Başlar - Özet

Ayaz Baba

Mutluluğun 7 İlkesi