Her Şey Seninle Başlar - Özet

Kitap okumak, eğer okuduğunuz ilginizi çeken bir kitapsa keyfine doyum olmayan bir uğraştır. Ben bazı kitaplarımı ayrı bir yere koyar ve zaman zaman onları tekrar okurum. Geçen hafta bu kitaplardan birini tekrar okuma fırsatı buldum. İlk okumamın üzerinden epey zaman geçtiği ve o zaman okuduğum kitapla ilgili not almadığım için pek çok şeyi unuttuğumu fark ettim. Bu sebeple kitabı yeniden okurken kısa notlar aldım ve konuyla ilgili kendi düşüncelerimi yazdım. Bunları da kaybolmaması için blogumda yayınlamaya karar verdim. Başlıyoruz...

Öncelikle kitabı tanıyalım.
Kitabın ismi Her Şey Seninle Başlar.
Yazar Mümin Sekman
Sayfa sayısı 160

Bir insanın bir başarılı olmasını engelleyen başlıca sebepler;

Atalet, eylemsizlik halidir. Fizikten bildiğimiz üzere nesneler sabit duruyorsa hareket etmek istemez, hareket ediyorsa durmak istemez. İnsanlar da harekete geçmek kendilerini motive edemiyorlarsa ve dışarıdan da bir motivasyon edici etken bulunmuyorsa harekete geçmezler. Dış etkenler belki de bizi hiçbir zaman motive etmeyeceği düşünüldüğünde, kendi kendini motive etmenin önemi anlaşılmaktadır.

Cam Tavan Sendromu; bilim adamları bir grup pireyi cam bir fanus içine koyar ve üstünü bir cam kapak ile kapatır. Fanus yüksekliği 30 cm'dir. Zemin yavaş yavaş ısıtılmaya başlanır, ısıdan rahatsız olan pireler zıplayarak kaçmaya çalışır. Fakat anlamadıkları bir şeye (üstteki cam kapağa) çarpıp yere düşerler, tekrar ısı nedeniyle zıplar ve yine çarpıp düşerler. Bir süre sonra kapak kaldırılır, fakat pireler fanustan kurtulamazlar. Çünkü ne olduklarını anlayamadıkları cam kapağa çarpa çarpa 30 cm'den daha az zıplamayı öğrenmişlerdir. Bizler de hayatımız boyunca yaptığımız işlerde benzer şekilde ne olduğunu anlayamadığımız sorunlar yaşayabiliriz, fakat biz de pireler gibi davranıp anlayamadığımız şeyleri öylece kabul edersek olduğumuz yerde sayarız.

Öğrenilmiş Çaresizlik; bir insanın bir konu üzerinde çalışıp, sürekli başarısız olması sonucunda sonucu değiştirebileceğine olan inancını kaybetmesidir. Çaresizliği öğrenmiş kişi içinde bulunduğu durumdan rahatsız olsa dahi, bu durumdan kurtulmak için hiç bir şey yapmaz. Anne, baba, aile akraba gibi kişinin çevresindekilerin kişiyi içinde bulundukları durumun değişmez olduğuna inandırması durumuna ise öğretilmiş çaresizlik denilebilir.

- Hedeflerinizi yüksek tutun.
- Çaresizseniz, çare sizsiniz.
- İç engelleri aşmak dış engelleri aşmaktan daha zordur, çünkü iç engellerimizi göremeyiz.
- Dünya her gün yeniden kurulur, her sabah şartlar yeniden oluşur, her gece kader ihtimalleri yeniden düzenler.
- Başarısızlığı kendimize açıklama biçimimiz başarı limitimizi belirler. Eğer başarısız olmamızı yanlış nedenlere bağladıysak, o nedenler ortadan kalktığında harekete geçip başarılı olamayız.
- Deneyen kaybedebilir ama denemeyen zaten kaybetmiştir.
- Bugün kontrol edemediğimiz şartları belki yarın kontrol edebiliriz.
- Problem, çözümü görememekten doğar.
- Güneşin doğduğu her ufukta, umuda giden bir yol bulunur.
- Yaptıkların ve yapıyor olduğun şeyler hakkında düşün. Yaptıkların sana tecrübe sağlar. Yapıyor olduğun şeylerin farkında olmak ise nereye ulaşacağını gösterir. İstediğin sonuca götürecek şeyler yapmıyorsan, yaptığın şeylerin sonucuna gideceğinden emin olabilirsin.
- Bugün yapmadıklarınızın gelecekteki sonuçlarının neler olacağını düşünün.
- Zirvelerin tanrısı huzur değil hareket, saadet değil görkem, samimiyet değil profesyonellik ister.
- Geçmişten ders al, bugün için çalış, gelecek için hayal kur.
- Şimdi harekete geçin, olduğunuz yerde durmayın.
- Üşenme, erteleme, vazgeçme!
- Disiplinli olun!
- En büyük bilgelik; neyi ihmal etmemek gerektiğini bilmektir.
- Başarmak; amaca uygun sonuç almaktır.
- Amacımız; imkansızı mümkün, mümkünü kolay, kolayı da zarif ve zevkli yapmanın yollarını bulmaktır.
- Engeller, hak edenlerle etmeyenleri, yeterli olanlarla olmayanları ayırmaya yarar.
- Hiç bir şeye sahip olmadığınız halde, her türlü engele rağmen yapmanız gerekenleri yapmalısınız.
- Kendine güvenmenin ötesinde bir şey vardır; kendini bilmek! Kendi bilgi ve yeteneklerinizi doğru olarak biliyorsanız, neleri yapıp neleri yapamayacağınızı da bilirsiniz. Kendinizi olduğunuzdan aşağıda görürseniz, olabileceğinizden daha kötü durumlarda yaşarsınız. Kendinizi abartılı olarak yüksekte görüyorsanız bu seferde başarmanıza imkan olmayan işlere kalkışıp zararlı çıkabilirsiniz.

* * *

Sadece geleceği planlamakla kalmamalı, eyleme de geçmelisiniz. Gereken zamanda ve gereken yerde kararlılık gösterebilmelisiniz. İnsanlar üzerindeki etkinize ve kişisel imaj yönetimine özen göstermelisiniz. Mesleğiniz ne olursa olsun, başarınız büyük oranda insanlar üzerinden yürür.

Bir işi tanıdığınız herkesten iyi yapmayı öğrenmelisiniz. Umutlarınızı yüksek, sabit giderlerinizi düşük tutabilmelisiniz. Büyük başarıları küçük aktivitelere, önemli işleri acil işlere kurban etmemelisiniz. İç disiplinle yaşamayı ve profesyonel iş kültürüne uymayı öğrenmelisiniz.

Olaylar karşısında önce düşünmeli, sonra bir şeyler yapmalısınız. Yaptığınız işi sevmeli ya da sevdiğiniz işi yapmalısınız. Önünüze çıkacak engeller karşısında bazen yılmadan yola devam etmeyi bazen de acele etmeden, sabırla beklemeyi bilmelisiniz.

Başaramadığınız denemelerden ders çıkardığınız gibi başardığınız her işten sonra da "neyi doğru yaptım?" diye düşünmelisiniz.

* * *

Bir insanı başarıya götren etkenler ; (Bilgi + Yetenek)  + (Özgüven + Hayalgücü) + Motivasyon





Bu blogdaki popüler yayınlar

Ayaz Baba

Mutluluğun 7 İlkesi